RECENZE SmallRig RC350 in RC450

REVIEW SmallRig RC350 in RC450

Luči SmallRig RC350B in RC450B sta profesionalni luči za ustvarjalce videoposnetkov in tudi fotografe, ki se resno ukvarjajo s svojim delom.

V prejšnjem članku smo prikazali nadzorno ploščo SmallRig Control panel 3980 za krmiljenje teh luči, danes pa bomo prikazali samo luči, ki se nanašajo na prejšnji članek.

Danes si bomo dejansko ogledali svetilki Smallrig RC350B in RC450B.

Te luči imajo v imenu COB LED, vendar vsi ne vedo, kaj to pomeni. Diode COB so čipi LED, ki so obdani s plastjo fosforja. To omogoča, da trak LED ne sveti točko za točko s posameznimi diodami, temveč povsod z enako intenzivnostjo.

Začnimo takoj s škatlicami! Obe vsebujeta 55-stopinjski hiperreflektor, zaščitni pokrovček, priročnik v osmih jezikih, napajalni kabel, napajalnik ter sami luči RC350B in RC450B. Torbica ni le kakovosten material na prvi dotik, temveč je tudi trpežna, lepa in luči se v njej ne bodo poškodovale.

Obe luči lahko upravljate na daljavo z aplikacijo in nadzorno ploščo SmallRig 3980, ki jo dobite brezplačno skupaj s tema lučema. Tako RC350B kot RC450B imata kelvinski razpon od 2 700 K do 6 500 K ter devet različnih svetlobnih učinkov z možnostjo spreminjanja hitrosti prek gumba za frekvenco. Vmesnik in krmilniki so preprosti, vendar delujejo zelo učinkovito. Dva najpomembnejša gumba, ki ju imamo tukaj, se nahajata na zadnji strani luči. Z vrtenjem gumba CCT lahko prilagodimo barvno temperaturo z zelo subtilnim prehodom. Z gumbom INT, gumbom za nastavitev intenzivnosti, pa lahko prilagodimo svetlost.

Učinki imajo tukaj namenski gumb za izbiro, super pa je, da lahko, tudi ko so učinki vklopljeni, z omenjenima gumboma ročno spreminjate intenzivnost svetlosti in barvno temperaturo. Obe luči delujeta pri frekvencah 50 in 60 Hz z vhodno napetostjo od 100 do 240 voltov iz adapterja.

Odlično je, da je na voljo standardni bajonet Bowens za namestitev dodatkov drugih proizvajalcev, kot so dežniki in difuzorji, ki so na voljo pri številnih proizvajalcih. Kot vsako luč SmallRig lahko tudi ti luči daljinsko upravljate prek aplikacije SmallRig SmallGoGo, ki ima doseg do 100 m od luči. Obe luči sta visokokakovostno izdelani, pa ne le zato, ker sta delno izdelani iz lahkega, a močnega aluminija.

Ohišje je trdno, čeprav je zgornji del iz plastike. Na zgornji in spodnji strani so rešetke, da imata luči dovolj prostora za zračenje in se ne segrevata. Glasnost obeh luči se na razdalji enega metra giblje okoli 30 dB. Montažni adapter za luč je v celoti izdelan iz aluminija, kar je plus, saj je to pogosto najšibkejša točka številnih nizkoproračunskih luči in softboxov, ki imajo plastični adapter in ročaj. Ročaj za zategovanje je močan, hkrati pa ga je mogoče zlahka sprostiti za hitro prilagoditev kota svetlobe, prav tako tudi vijak za pritrditev na stojalo. CRI ali indeks barvne reprodukcije je 96 na lestvici od nič do sto, kar je zelo dobro. Za tiste, ki tega ne vedo, je standardna vrednost približno 80.

Zdaj pa vam na hitro povejmo razlike. Skupna teža vključno z dodatno opremo in torbo za RC350B je 7,9 kg, za RC450B pa 8,5 kg. Raven hrupa vgrajenega ventilatorja na razdalji 1 m je pri modelu RC350B le približno 28 dB, kar je lahko podobno hrupu v prazni sobi brez ljudi, medtem ko je pri modelu RC450B približno 32 dB, kar je približno enako šepetu. Pri 5600K je največja svetilnost na razdalji 1 m za RC350B z nameščenim reflektorjem 115 000 luksov, medtem ko je za RC450B v enakih pogojih 121 000 luksov. S

verjetno je tu največja razlika v moči, saj je tristo petdeseta kljub enakim meram manjši brat močnejše štiristo petdesete.

Zadnja stvar, po kateri se ti dve luči razlikujeta, so cene.

RC350B lahko kupite od 24 800 CZK naprej TUKAJ.

RC450B od 30 300 CZK dalje TUKAJ.

Datum: 28. 02. 2023, Kategorija: Blog