Blackmagic Design razkril ATEM Mini Extreme nad glavo - Sporočilo za javnost

SPOROČILO ZA JAVNOST

22. februar 2021

ATEM Mini Extreme je največji model v liniji kompaktnih režijskih kamer ATEM Mini podjetja Blackmagic Design, ki ga na češkem in slovaškem trgu zastopa podjetje Syntex. Gre za najzmogljivejši režijski aparat z enim samim učinkom v zbirki Blackmagic Design: ponuja 8 vhodov, 4 module ATEM Advanced Chroma Keyer, 6 učinkov DVE, 2 medijska predvajalnika, 2 tipki navzdol, 16-segmentni večpredstavnostni zaslon, 2 vmesnika USB in več izhodov HDMI. Poleg tega različica ATEM Mini Extreme ISO ponuja možnost snemanja 9 sledi, tj. vseh 8 vhodov in izhodov oddaje. Oba modela sta opremljena s funkcijami za pretakanje oddaj na spletne strani YouTube, Facebook, Twitter in druge platforme.

Blackmagic Design ATEM Mini Extreme a ATEM Mini Extreme ISO

Z režijskimi napravami ATEM Mini lahko enostavno ustvarjate oddaje v živo, npr. za YouTube, pa tudi profesionalne predstavitve v podjetjih prek Skypa ali Zooma, in sicer z več vhodi za kamero ali možnostjo vključitve izhoda igralne konzole ali računalnika v oddajo, npr. predstavitev PowerPoint. Vgrajene funkcije učinkov omogočajo ustvarjanje učinkov mešanja ali posnetkov slike v sliki, za ustvarjanje videoposnetkov s stalnimi opombami itd.

Vsi modeli serije ATEM Mini imajo vmesnik USB, ki deluje v načinu spletne kamere za pretočni izhod, in izhod HDMI, primeren za predogled na primer na televizorjih in projektorjih. Modela ATEM Mini Pro in Extreme omogočata tudi uporabo vmesnika USB za snemanje na diske USB. Vhodi za mikrofon nato omogočajo priključitev mikrofonov za snemanje intervjujev in komentarjev predstavitev.

Direktorji ATEM Mini imajo vgrajeno kompaktno konzolo z gumbi za izbiro vhodov in učinkov. Modela ATEM Mini Pro in Extreme ponujata tudi gumbe za nadzor snemanja in pretakanja ter preklapljanje izhoda med izhodi kamere ter načinoma Program in Multiview. Na zadnji plošči so vhodi HDMI za kamere ali druge vire videa, vhodi za mikrofon, vmesnik USB in izhodi HDMI ("Aux").

Modela ATEM Mini Pro in ATEM Mini Extreme dodajata strojni kodirnik za prenos oddaj v živo prek vmesnika Ethernet. To omogoča pretakanje na platforme, kot so YouTube, Facebook in Twitch, v visoki kakovosti, brez tveganja izpadlih kadrov in z enostavnejšo konfiguracijo. Aplikacija ATEM Software Control ponuja številne funkcije za nastavitev prenosa; na večpredstavnostnem izhodu je prikazan tudi predogled stanja oddajanja, vključno z bitno hitrostjo. Napredni uporabniki in studijski inženirji lahko urejajo profile pretakanja v datoteki XML, ki vsebuje popolne nastavitve naprave.

Za lažje pretakanje z lokacij zunaj studia modeli ATEM Mini Pro in Extreme podpirajo internetno povezljivost prek mobilnih telefonov 4G in 5G (z operacijskima sistemoma iOS in Android) ter vmesnikov USB. To funkcijo lahko uporabite tudi za ustvarjanje rezervne povezave z vmesnikom Ethernet za večjo zanesljivost delovanja. Po vzpostavitvi povezave se telefon napaja tudi iz vmesnika USB.

Različice ATEM Mini Pro in Extreme podpirajo tudi neposredno snemanje pretočnega videoposnetka na diske USB. To omogoča dolgotrajno snemanje - v istem formatu H.264 z zvokom AAC kot pri pretakanju - in poznejše nalaganje na druge spletne video platforme, kot sta YouTube ali Vimeo. Nadgradnje podpirajo neskončno zaporedno snemanje na več pogonov, povezanih npr. prek vozlišča USB ali izdelka Blackmagic MultiDock. Nastavitve snemanja in izbiro diska lahko opravite s programsko opremo ATEM Software Control; večpredstavnostni izhod prikazuje stanje snemanja.

Različici ATEM Mini Pro ISO in Extreme ISO omogočata naknadno postprodukcijo oddaj v živo s hkratnim snemanjem več sledi videoposnetkov, tj. vseh neurejenih vhodnih in izhodnih podatkov oddaje, vključno z metapodatki in časovno kodo. Skupaj z videoposnetki so shranjene tudi uporabljene fotografije. Uporabniki lahko tako enostavno uredijo že predvajano oddajo z barvnimi popravki, učinki in novimi grafikami. Zapisana je tudi zvočna stran oddaje za poznejšo zvočno postprodukcijo.

Modeli ISO lahko projekt shranijo tudi v formatu DaVinci Resolve, tako da ga je mogoče pozneje odpreti z enim samim klikom miške! Projektna datoteka ohrani vse priredbe, učinke mešanja in mirujoče slike. Tako je mogoče enostavno urejati montažne sledi ali jih v celoti zamenjati z uporabo funkcije Sync Bin programa DaVinci Resolve za montažo z več kamerami. Za pretvorbo projekta Ultra HD in barvno korekcijo najvišje kakovosti lahko posnete sledi nadomestite z izvirnimi videoposnetki Blackmagic RAW iz kamer.

Dva neodvisna stereo zvočna vhoda s 3,5-milimetrskimi priključki jack omogočata uporabo klopnih mikrofonov, na primer za oddajanje intervjujev in razprav. Zvočno jedro naprave ATEM Mini temelji na tehnologiji Fairlight overhead za visokokakovostno in stabilno mešanje vseh zvočnih virov (HDMI, mikrofonski vhodi) v realnem času. Različice ATEM Mini Extreme ponujajo dodaten izhod za slušalke.

Vsak od vhodov HDMI je popolnoma sinhroniziran in samodejno pretvarja signale 1080p, 1080i in 720p v trenutno overhead ločljivost. V načinu delovanja Program/Preview lahko izhod HDMI omogoča predogled izhoda iz kamer ali ustvarjenega programa, modeli ATEM Mini Pro in Extreme pa ponujajo dodaten izhod za več ogledov.

Brezplačna aplikacija ATEM Software Control odklene skrito moč režijskih naprav ATEM Mini! Z njo lahko v celoti konfigurirate vse funkcije režijskega aparata prek vmesnika USB ali etherneta; omrežni vmesnik omogoča tudi povezavo več uporabnikov. Vgrajeno knjižnico medijev lahko uporabite za uvoz do 20 statičnih slik RGBA iz programa ATEM Software Control za logotipe, naslove ali uvodne zaslone, grafiko pa lahko uvozite tudi iz programa Photoshop s priloženim vtičnikom. Poleg tega je mogoče režijske nastavitve shraniti v datoteke XML ali daljinsko upravljati diskovne snemalnike HyperDeck prek vmesnika Ethernet.

Modeli ATEM Mini Extreme ponujajo štiri učinke ključavnice v načinu chroma za enostavno ustvarjanje spektakularnih virtualnih studiev z do štirimi kamerami. Z osmimi vhodi je mogoče priključiti štiri kamere in enako število ustvarjenih ozadij iz sistema virtualnega studia. Alternativno je mogoče ustvariti statične položaje kamer in kot ozadja uporabiti slike iz notranjih knjižnic in medijskih predvajalnikov. Seveda je mogoče ustvariti makroje za spreminjanje kamer in nalaganje pravilnih ozadij v medijske knjižnice. Druga možnost je uporaba izdelka in programske opreme DeckLink Quad HDMI za ustvarjanje virtualnih studiev v realnem času.

Poleg dveh neodvisnih učinkov DVE na modelih ATEM Mini Extreme je na voljo tudi zelo zmogljiv kompozicijski procesor SuperSource s še štirimi plastmi DVE in dodatno plastjo za ozadja. Katerega koli od režijskih vhodov modela ATEM Mini Extreme lahko uporabite kot vir za posamezne plasti DVE, ki jih nato združite z ozadjem, izbranim iz medijske knjižnice. Orodje SuperSource je idealno za kompozicije slike v sliki z več predavatelji in gosti, hkrati pa ohranja dva učinka DVE za dodatno grafiko.

Pri kompleksnejših produkcijah z večjim številom kamer je treba vse izhode iz kamer in drugih video virov spremljati skupaj, na enem samem monitorju. Modela ATEM Mini Pro in ATEM Mini Extreme ponujata profesionalni večpredstavnostni izhod za predogled vseh video vhodov ter programskih in predoglednih prikazov na monitorju ali televizorju HDMI. Vsak od predogledov kamer prikazuje tudi naslove, merilnike zvoka in indikator za izravnavo. Večpredogledni predogled prikazuje tudi predvajalnik medijev, stanje snemanja in pretakanja ter virtualno mešalno konzolo Fairlight.

ATEM Streaming Bridge je namenski pretvornik video tokov H.264 iz režijskih naprav ATEM Mini Pro in ATEM Mini Extreme v vmesnike SDI in HDMI. To olajša prenos videa v lokalnih omrežjih ali globalno prek interneta. Uporabljeni video kodek H.264 zagotavlja visoko kakovost slike pri nizki bitni hitrosti. ATEM Streaming Bridge zato omogoča vzpostavitev razvejanega omrežja studiev, opremljenih z ATEM Mini Pro in Extreme, in s tem sodelovanje npr. z blogerji ali lokalnimi novičarskimi organizacijami. Programska oprema ATEM poskrbi za izdelavo konfiguracijske datoteke, ki jo lahko uporabniki po e-pošti pošljejo posameznim studiem.

Glavne značilnosti ATEM Mini Extreme in ATEM Mini Extreme ISO

 • Miniaturna režijska naprava z vgrajeno nadzorno ploščo
 • 8 vhodov za priključitev kamer in druge opreme
 • Prenašanje prek ethernetne ali mobilne povezave
 • Podpira telefonsko podatkovno povezavo 4G in 5G
 • Snemanje videoposnetkov H.264 na diske USB
 • Dva stereo zvočna vhoda za priključitev mikrofonov itd.
 • Samodejno pretvarjanje standardov in sinhronizacija za vse vhode
 • Brezplačna aplikacija ATEM Software Control za macOS in Windows
 • Notranja medijska knjižnica za 20 statičnih slik RGBA
 • 4 napredni učinki ATEM Advanced Chroma Keyer
 • 2 neodvisna učinka DVE in učinek SuperSource s 4 dodatnimi plastmi DVE
 • 16-segmentni večpredstavnostni predogled

Fotografije za tiskanje
Fotografije vseh izdelkov Blackmagic Design najdete na spletni strani www.blackmagicdesign.com/press/images.

O podjetju Blackmagic Design
Izdelki družbe Blackmagic Design so vodilni v panogi urejanja videa, digitalnih kinematografskih kamer, barvnih korektorjev, video nadzora, signalnih stikal, snemalnikov diskov, monitorjev valovnih oblik in programske opreme za restavriranje filmov v filmu, postprodukciji in na televiziji. Blackmagic Designova serija kartic za snemanje videoposnetkov DeckLink je sprožila revolucijo na področju kakovosti in dostopnosti. Linija izdelkov za barvno video montažo DaVinci od leta 1984 prevladuje na filmskem in televizijskem trgu in je prejela nagrade Emmy™, televizijski ekvivalent oskarjev. Blackmagic Design še naprej ustvarja inovativne izdelke na področju stereoskopske produkcije in obdelave videa 4K. Podjetje Blackmagic Design so ustanovili strokovnjaki s področja postprodukcije in video montaže, pisarne pa ima v ZDA, Združenem kraljestvu, na Japonskem, v Singapurju in Avstraliji. Za več informacij obiščite www.blackmagicdesign.com.

O družbi Syntex
Podjetje Syntex s sedežem v Pragi je bilo ustanovljeno leta 1994 z namenom distribucije izdelkov in rešitev za prepis računalniške animacije v video, računalniško grafiko, profesionalno montažo in obdelavo videa. Je eden od pionirjev na Češkem in se je uveljavil kot zanesljiv in močan partner na področju digitalne obdelave slike in zvoka. Syntex se ukvarja z distribucijo izdelkov, tehnično podporo in svetovanjem na številnih področjih video in avdio produkcije ter postprodukcije. Od leta 1999 je strankam na Slovaškem na voljo hčerinsko podjetje s sedežem v Bratislavi na Slovaškem. Syntex je distributer izdelkov Blackmagic Design za češki in slovaški trg. Za več informacij glejte www.syntex.cz.

Datum: 22. 02. 2021, Kategorija: Novice